top of page

5 veelgemaakte fouten (die jullie dus niet willen maken)

De voorbereidingstijd voor jullie huwelijk is leuk, maar er moet ook veel gebeuren. Hoe fijn is het als je dan van anderen kunt leren. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie, zodat jullie deze 'fouten' kunnen voorkomen en volop kunnen genieten van een prachtige trouwdag!


1. Krappe planning

De planning: dit is echt wel iets waar veel bruidsparen mee stoeien. Hoe krijgen we alles in de dag gepropt? Klaarmaken, boeket en corsages ophalen, waar gaan we elkaar voor het eerst zien?, foto's maken, ceremonie, taart eten, feliciteren, wel of geen lunch met de gasten?, dineren, een kerkdienst eventueel... Nou ja, je begrijpt het: het is een hele puzzel om alles goed te plannen. Het gebeurt best vaak dat bruidsparen te weinig tijd inplannen voor één of meerdere onderdelen. En dat zorgt voor STRESS! En dat is nou iets waar je net niet op zat te wachten. Wil je dit voorkomen, zorg dan voor een ruime planning!

Kijk kritisch naar wat je allemaal op de dag zelf wil doen. Jullie kunnen er ook voor kiezen om de ceremonie al eerder te doen (gratis trouwen op maandagochtend bijvoorbeeld). Ook kunnen jullie de gasten pas 's middags laten komen, waardoor jullie zelf ruim de tijd hebben voor klaarmaken, first look, foto's en een rustig momentje samen kunnen nemen om te lunchen. Wat ook echt veel tijd bespaart, is het kiezen voor één locatie, waar je de hele dag doorbrengt. Zo hoeven jullie en je gasten niet te reizen, dat scheelt enorm in de planning! Moet je wel reizen, reken dan de dubbele reistijd in je planning, zodat er een beetje ruimte is voor uitloop en tegenslagen in het verkeer. Zelf neem ik tijdens het kennismakingsgesprek altijd de globale planning door en geef jullie ook tips voor een prettige planning.


2. Weinig ruimte

Kleine ruimtes met veel mensen. Daar krijg ik het letterlijk en figuurlijk warm van! Het gebeurt met enige regelmaat dat de ruimte waar de ceremonie of het feest gehouden wordt vrij krap is in verhouding tot het aantal mensen dat aanwezig is. Voor de gasten is dat niet altijd fijn: mensen moeten staan, worden ergens weggestopt waar ze de ceremonie nauwelijks kunnen volgen, of hebben weinig bewegingsvrijheid. Voor de fotograaf en videograaf is dit ook een enorme uitdaging. Beperkte ruimte betekent beperkte bewegingsvrijheid en dus minder mogelijkheid om verschillende hoeken vast te leggen en rekening te kunnen houden met het licht bijvoorbeeld. Daarnaast is het meer storend om te bewegen in een kleine ruimte. Het zal meer opvallen.

Wat kunnen jullie hier aan doen? Vraag goed na bij het gemeentehuis of de (feest)locatie hoeveel mensen er maximaal in de ruimte kunnen. Houd ook rekening met kinderwagens, rolstoelen en dergelijke. Pas het aantal gasten daarop aan of bedenk een plan B. Wat trouwens perfect werkt, is een buitenlocatie. Daar is vaak veel ruimte om om de mensen heen te lopen en vanuit allerlei hoeken te fotograferen of te filmen.


3. 100 groepsfoto's maken

Beetje overdreven natuurlijk, maar je snapt het idee. Ik krijg soms een lijst met 'setjes' waar je u tegen zegt. Word je er blij van? Mwah, je krijgt vooral pijn in je kaken van het glimlachen en jullie gasten zijn er waarschijnlijk ook al snel klaar mee. Ga je er wat mee doen? Ja, met een paar waarschijnlijk. Precies, een paar.... niet alle 100! En vergeet ook niet dat de groepsfoto's veel tijd in beslag kunnen nemen. Dus wees kritisch en kies een paar combinaties die echt waardevol voor jullie zijn. Maak eventueel een groepsfoto met alle daggasten, zodat iedereen er een keer opstaat. Helemaal van deze tijd en een leuk alternatief voor de gewone groepsfoto: kies een leuke fotobooth! Dat neemt geen kostbare tijd van jullie in beslag en vormt een leuk aandenken. Bijvoorbeeld als gastenboek.


4. Zelf haar en/of make-up doen

Ja, een bruiloft kost veel geld! Dat is waar. Dus als je ergens op kunt besparen is dat mooi meegenomen. Maar zelf je haar of make-up doen? Ik zeg: niet aan beginnen! Vervaagde of uitgelopen make-up, uitgezakte haren; daar wordt je niet blij van. Je trouwt in principe maar één keer en dan wil je als bruid stralen! Hoe fijn is het dan als je er echt op en top uitziet! Draag je normaal gesproken geen make-up? Kies dan voor een 'natural look'. Een bruidsvisagist heeft professionele make-up en zorgt ervoor dat je make-up de hele dag mooi blijft zitten. Uiteraard kun je testen met proefmake-up of jij er ook blij van wordt. Voor je haar eigenlijk hetzelfde verhaal: maak er wat speciaals van en de kapster zal zorgen voor een kapsel dat de hele dag mooi blijft zitten!5. Kiezen voor een hobbyfotograaf

NEEEEEE! Hier krijgen jullie waarschijnlijk echt spijt van. Als ik op bruiloften met gasten praat komen de verhalen vaak los. Bijvoorbeeld over amateurfotografen die er een potje van gemaakt hebben, foto's die mislukt zijn, en vooral SPIJT dat ze geen andere fotograaf hebben gekozen! De enige tastbare herinnering aan jullie huwelijk zijn de foto's. Niet-professionele fotografen of fotografen die nog nooit een bruiloft hebben vastgelegd weten vaak niet goed waar ze op moeten letten en misschien ook niet hoe ze jullie -als bruidspaar- het mooist kunnen vastleggen. Ook hebben ze vaak geen back-up apparatuur en geen maatregelen getroffen om de foto's zo goed mogelijk veilig te stellen. Daarnaast heeft jullie bruiloft waarschijnlijk niet zijn/haar prioriteit, waardoor jullie misschien nog wel eens heel lang op de foto's moet wachten. Conclusie: kies voor een ervaren bruidsfotograaf. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!

Uiteindelijk zijn jullie de baas over je bruiloft en maken jullie keuzes die bij jullie samen passen. Er zijn geen regels voor wat wel of niet mag, dus maak er zelf een leuk feestje van en hopelijk hebben jullie iets aan deze tips!

bottom of page